Iversens hovedinnlegg i privatiseringsdebatten

Publisert av: Åge Rosnes Publisert: 26. mars 2024
Oppdatert: 26. mars 2024
Lesetid: ca. 2 min

SV sloss mot høyresidens råkjør for å privatisere renholderne i kommunen da saken var oppe i kommunestyret 21. mars.

For SV er kampen mot privatisering også en kamp for likestilling og kvinners rett til lik lønn og like arbeidsvilkår som menn. Det er en kamp om pensjonsrettigheter og det er en kamp om virkeligheten.

For mens høyresiden kaster om seg med «fake news» om at det ikke vil gi negative konsekvenser for de ansatte, er erfaringene fra andre kommuner krystallklare.

Tallenes tale er tydelig: mens de ansatte blir avskåret med dårligere vilkår, går gevinsten fra renholdernes arbeid i stedet i lommen på private eiere.

Til og med Austevoll har snudd. Kommunen skulle være utstillingsvinduet for høyresidens kommunale helsepolitikk, hvor private selsskap og ikke kommunen, skulle drive sykehjemmene og hjemmesykepleien. Men det gikk som forventet, Aleris klarte ikke å levere og kommunen sa opp avtalen.

Jeg kan sitere Morten Storebø, Høyreordføreren som i 2019 sa: «Ved kommunal drift er det nokre ekstrakostnadar til pensjon som ein privat aktør ikkje ber. Men me har finrekna på dette, og meirkostnaden ved kommunal drift er forsvinnande liten. Særleg i høve til fordelane med at kommunen driftar dette sjølv.»

Om gevinsten er forsvinnende liten i Austevoll for en så stor sektor som sykehjem og hjemmesykepleie, er nok gevinsten i en liten sektor med 72 ansatte i Askøy kommune «ekstremt mikroskopisk».

For dette er ekstremt. Det er ekstremt farlig at kommunen viser seg som en uforutsigbar arbeidsgiver og igjen truer med privatisering av renholdet.

Framtiden er usikker, men om vi gjør rent bord i neste valg og får en hånd på rattet i neste periode, vil vil sørge for å vaske bort enhver minste rest av privatiserte renholdstjenester! Det kan dere i hvert fall stole på!

Innlegget er ikke ordrett gjengitt.

Bilde av Arild Iversen, Askøy SVs ordførerkandidat
Arild Iversen, SV.