Vold mot kvinner

Publisert av: Åge Rosnes Publisert: 13. januar 2024
Oppdatert: 14. januar 2024
Lesetid: ca. 3 min

For en tid tilbake sendte Kvinnepolitisk utvalg i SV et innlegg til «Askøyværingen». Avisen nektet å publisere det. Det var for generelt. Det var for snevert: for få var opptatt av tema. Det var ikke lokalt nok. SV håpet at innlegget kunne bidra til at politi og myndigheter kunne skjerpe seg. Da er medieomtale viktig. Innlegget følger her i sin helhet:

25. november er FNs internasjonale dag for avskaffelse av vold mot kvinner. 10. desember er FNs menneskerettighetsdag. FN-kampanjen Orange the World, eller på norsk Oransje dager, har fått plass mellom de to datoene til markeringer og aktiviteter rundt tema vold mot kvinner. Den oransje fargen bidrar til synliggjøring. Det er på sin plass å minne hverandre om at særlig kvinner hver dag utsettes for vold. Dette skjer i alle land, kulturer og samfunn. Det skjer i krig og konflikt, i nærmiljøet og lokalsamfunnet, i familien og nære relasjoner. Vi i SV jobber for en større samfunnsmessig innsats mot vold mot kvinner.

Vold i nære relasjoner er et folkehelseproblem. Hvis det er noen du er glad i eller har en relasjon til, og som du har hatt tillit til, eller kunne forvente å ha tillit til som utsetter deg for vold, er det vold i nær relasjon. Askøy SV har foreslått å opprette en koordinatorstilling med spesialkompetanse på oppfølging av voldsutsatte kvinner. Dessverre fikk vi ikke flertall i kommunestyret for dette, men vi kommer til å følge opp videre. Når en kvinne blir utsatt for vold fra sin partner starter en omstendelig prosess og kvinnen vil lett miste oversikt over situasjonen hvor hun ofte også skal ivareta barn i en sårbar situasjon. Høy fagkompetanse vil derfor være avgjørende for å gi riktig hjelp og oppfølging.

Kvinner blir i større grad enn menn utsatt for grov vold, omfattende kontroll, trusler, seksuell vold og partnerdrap. I tillegg til de personlige konsekvensene dette innebærer for den enkelte kvinne og hennes nærmeste familie, så handler vold mot kvinner om manglende likestilling, om maktujevnhet mellom kvinner og menn, og om alvorlig begrensning av kvinners frihet.

Covid 19 pandemien er enda en bekreftelse på at for noen kvinner og barn er ikke hjemmet et trygt sted, og volden har økt siden tiltakene mot pandemien startet. Offeret kommer seg ikke bort fra overgriperen. Nedstengingen av samfunnet har ført til økt vold mot kvinner i hjemmet. Vi trenger mer informasjon om hvordan pandemien har rammet samfunnet. SV sentralt har tatt til orde for at politiet må omprioritere sine oppgaver under pandemien. Det er viktig at politiet bekrefter at områder som vold i nære relasjoner, overgrep mot barn og voldtekt, at det ikke er på disse områdene det skal spares ressurser på.

Det er viktig å ta kontakt med hjelpeapparatet selv om en usikker på om det er vold. At det er lenge siden må ikke stoppe en fra å oppsøke hjelp www.dinutvei.no og nasjonalt telefonnummer er 116 006. Her får en kvalitetssikret informasjon om vold i nære relasjoner, voldtekt og andre seksuelle overgrep. Søk etter hjelpetilbud nær deg og få svar på spørsmål.

På vegne av kvinnepolitisk utvalg i SV
Ingvild Hakestad

https://sanitetskvinnene.no/nyhet/2020/11/en-status-pa-voldsarbeidet-i-norge

https://www.verdensviktigstemaal.no/goals/likestilling-mellom-kjonnene

https://www.aftenposten.no/norge/politikk/i/e8xWb9/slik-vil-sv-endre-politiet-i-koronatiden-slutt-paa-trafikkontroller-fo