SVs hovedinnlegg i budsjettdebatten 2023

Publisert av: Åge Rosnes Publisert: 15. desember 2023
Oppdatert: 15. desember 2023
Lesetid: ca. 6 min

Her kan du lese hele hovedinnlegget som SVs gruppeleder Arild Iversen holdt i kommunestyret torsdag 14.12. Du finner videoopptak av samme innlegg på vår facebookside også.

Kjære ordfører! SV legger frem et budsjett for framtiden. Pandemien viste oss at samfunnet er tett sammenvevd og at alle spiller en viktig rolle for at hjulene skal gå rundt. Når skolene og barnehagene stengte, kulturlivet gikk på sparebluss, butikkene var tomme og helsevesenet la til side alt annet for covid, fikk dette sammenbruddet store konsekvenser langt utover det vi kunne forestille oss.

Pandemien fortalte oss det som forskning allerede har vist: det er mye, billigere å forebygge enn det å behandle. Men forskning er vanskelig å omsette til budsjett, fordi det tar tiår før vi høster gevinstene.

SV våger å ta forebygging på alvor. Vi har derfor strikket sammen et budsjett som på kort sikt vil gi bedre levevilkår for mange og som på lang sikt vil føre til bedre helse og lavere samfunnskostnader. Vi satser på glede, fellesskap, livsutfoldelse og et grønt og bærekraftig askøysamfunn for alle.

Budsjettframlegg 2023 – bilde med kart

Bakteppet for årets budsjett er inflasjon, kriger, klimakrise, personellmangel, ungdomskriminalitet og eldrebølgen som skyller innover øyen vår. De første to, kriger og inflasjon ligger utenfor vår kontroll, men for klimakrisen, personellmangelen, problemene i ungdomsmiljøene og eldrebølgen, har vi muligheter.

Og i møte med disse utfordringene må vi bli en ja-kommune. Vi må si «ja»

Samtidig må vi si nei til

De fem perspektivene

Med et fremtidsrettet budsjett legger vi selvfølgelig til grunn kommunens egne perspektiv for framtidens Askøy:

Den unge øyen, Den grønne øyen, Den levende øyen, Den skapende øyen og Den helsefremmende øyen.

Den unge øyen

  1. SV er barn og unges stemme, fordi vi tar på alvor at trygge barn og unge også blir trygge voksne. SV ønsker at det framtidige Askøy skal være den unge øyen, hvor barn og unge har gode oppvekstsvilkår, hvor barneran og mobbing og vold i skolen hører fortiden til. For å få dette til, må vi investere i barna våre.

SV starter planleggingen av Erdal barneskole i sin økonomiplan og vi prioriterer økte rammer til både barnehage- og skolesektoren i vårt budsjett. Vi har i tillegg en ekstra satsning på SFO og oppretter tre lærlingplasser i barne- og ungdomsarbeid.

SV satser også på at alle barn og unge, uavhengig av familiens inntekt skal få muligheter. Vi øker rammene til BUA, slik at flere kan låne utstyr gratis, i tillegg til at vi øker inkluderingstilskuddet langt utover det vi fikk til i sommer.

Den grønne øyen


Samtidig dobler vi kommunaldirektørens satsning på ENØK-tiltak, som i tillegg til å redusere vårt energiforbruk vil gi lavere strømkostander.

Den levende øyen


Og at for kommunens bygg skal kunnes brukes av innbyggerne må de også være i stand, de må i hvert fall som et minimum være helsegodkjente. Vi setter derfor av midler til å investere i dette.

Juletilskuddet som kommer opp som en julegave hvert vår, blir en fast post i våre budsjetter.

Den skapende øyen


Vi er også redde for at parkeringsutgifter på Kleppestø, som sammenfaller med innføring av bompenger, vil kunne strupe kommunesenteret og føre til økt bilbruk til andre reisemål med økt handelslekkasje og vi har derfor budsjettert med lavere parkeringsavgifter enn hva kommunedirektøren har i sitt budsjett.

Den helsefremmende øyen

I vårt helsebudsjett lanserer vi også tre nye tiltak: Forebyggende hjemmebesøk for eldre, redusert egenandel på trygghetsalarmer, frikort for helsetjenester og medisiner for utsatte grupper, etter modell fra Oslo kommune.

Den økonomisk ansvarlige øyen

Vi kutter i honorar til politikerne og til en av få sektorene hvor vi ligger over gjennomsnittet, nemlig kirken.

Vi har som nevnt økt satsning på ENØK, vi vil at kommunen skal bruke bildelering til enkelte oppgaver og vi oppretter en vikarpool med fast ansatte som kan fylle inn noen av hullene som i dag fylles med kostnadsdrivende overtid og innleide vikarer.

SV har også budsjettert med sin omfordelende og rettferdige eiendomsskatt, hvor alle med husstandsinntekt under 6G får fritak og bunnfradraget er på generøse 2,5 millioner.

Det hadde vært utrolig kjekt å få satt denne politikken ut i livet, vi tror det ville gjort livene til mange på Askøy bedre og at det ville gitt bedre muligheter for mange Askøyværinger, men slik blir det nok dessverre ikke.

Nærum

Men SV håper at velgerne på Askøy er spørrende og undrende, som Knut Nærum når han skriver:

«Jeg betaler med glede mindre skatt, men jeg lurer på hva den ikke går til.»

Ved å lese vårt budsjettforslag, får de svar på nettopp dette.

Skiløypen

Men siden det er snart er jul, vil jeg lese fra Håpets Budsjettberetning:

Det skjedde i de dager, at det gikk ut bud fra ordfører Fosse om at kommunestyret skulle samles på Herdla. Denne dagen kom det et budskap fra SV, et nytt budsjett ble lagt frem. Dette budsjettet var spesielt, for det var allerede varslet at det skulle inneholde en ny eiendomsskatt, en skatt som skulle bringe større rettferdighet og balanse i samfunnet. Og overalt i kommunen hadde det vært snakk om denne kommende hendelsen i lange tider.

Som med fødselen i en enkel stall, ble budsjettet presentert ikke med pomp og prakt, men med enkelhet og et løfte om forandring og forbedring. Folk fra alle samfunnslag samlet seg i kommunestyret for å høre nyhetene, akkurat som hyrdene samlet seg rundt krybben. Budsjettet, med sin eiendomsskatt, ble av noen sett på som et symbol på en ny begynnelse, en tid for fornyelse og håp for de mange, ikke bare de få.

Og slik som stjernen ledet de vise menn til Betlehem, ledet budskapet om det nye budsjettet folkets oppmerksomhet mot en ny retning i politikken, en retning som lovet større rettferdighet og likere muligheter for alle.

Og med det fremmer jeg Askøy SV sitt forslag til budsjett og økonomiplan for 2024-2027.

Bilde av Arild Iversen, Askøy SVs ordførerkandidat
Arild Iversen, SV.