Sosial og økonomisk ulikhet i Askøy

Publisert av: Åge Rosnes Publisert: 14. august 2023
Oppdatert: 12. august 2023
Lesetid: ca. 2 min


Husstandene på Askøy har de syvende høyeste gjennomsnittsinntektene i Norge, men likevel ser vi økende matkøer og sosial ulikhet på øyen. Dette er et problem vi ikke kan ignorere. Det handler om mer enn penger – det handler om vårt fellesskap, vår verdighet, og fremtiden til våre barn. Problemet er sammensatt og krever handling på flere fronter.
Vi mener det er et samfunnsansvar å sikre at ingen må gå sultne, og at alle har mulighet til å delta i samfunnet. Det betyr at vi må investere i oppvekst, utdanning, helse, og støtte til dem som trenger det mest. Forskningen viser tydelig at alle, også de rikeste, har det bedre i samfunn der det er mindre forskjell mellom de fattigste og de rikeste Land med lav sosial ulikhet har lengre forventet levealder, mindre kriminalitet og mindre psykisk sykdom.
Lenge har Norge vært et foregangsland på dette, men nå ser vi økende sosial ulikhet også her. Det er utrolig at i et land som Norge, med vår rikdom og ressurser, er det mennesker som er avhengig av veldedighet for å dekke et så grunnleggende behov som mat. Med en redusert formueskatt og en avviklet arveavgift, øker ulikhetene dramatisk. Vi mener at en endring av skattesystemet er nødvendig fordi vi trenger skattlegging som fremmer likhet fremfor ulikhet.
For dem som faller utenfor arbeid er Folketrygden grunnfjellet i velferdsstaten, men det er svekket de siste årene. Høyrestyret med Erna i spissen sørget for avkortning av bl.a. dagpenger, uføretrygd, etterlattepensjon, sluttvederlag og arbeidsavklaringspenger. Noe er rettet opp, men kuttene har skapt engasjement.
Vi vil sammen med dere lære mer om dette og arrangerer derfor et åpent møte torsdag 17. august, klokken 18.00, i Fargeriet i Strusshamn kultursenter (Sjoddien). Elisabeth Thoresen, leder av AAP-aksjonen, vil dele sine tanker om trygdeordningene. Vi vil høre fra Arild Lihaug, som er aktiv i arbeid for FN-veteraner, og vi vil si noe kort om våre perspektiv og tanker om løsninger lokalt og nasjonalt.
Økende ulikhet skader oss alle. La oss stå sammen om å skape et samfunn der alle kan trives og der ingen blir etterlatt. Vi ønsker alle velkommen til møtet, som avsluttes med 40 minutters åpen debatt.

Reidun Kjome, lokallagsleder Rødt
Arild Iversen, ordførerkandidat Sosialistisk Venstreparti

Bilde av Elisabet Thoresen. Hun er leder i AAP-aksjonen