Kildn og offentlige planer

Publisert av: Åge Rosnes Publisert: 12. juli 2023
Oppdatert: 08. juli 2023
Lesetid: ca. 2 min

Vi i SV synes MDG hadde et godt innlegg om Kildn  i AV nylig. Det er mange grunner til å gå imot Kildn. Manglende forankring, støtte og begrunnelse i planverk er en av dem. Nå er Arealplanen utsatt til over valget, sikkert bekvemt for ja-partiene som kan bruke formaliteter for å slippe reell debatt.

Prosjektet ble faktisk godt belyst i saken som ble fremmet til formannskapet i fjor.  Her hadde kommunedirektøren vurdert konsekvenser for landskap, friluftsliv, naturmangfold og kulturminner.  Tiltaket ligger i LNF-område med strandsone, vassdrag, myrområder og kystlynghei. Her er viktige naturtyper, hjortetråkk og rødlistearter og området er mye brukt som rekreasjons- og friluftsområde. Videre skrev han at tross kompenserende tiltak og avgrensing av området, så vil kvalitetene bli forringet.

Prosjektet strider altså mot lokale faglige råd. Tertnes Holding AS hevder også at Kildn skal ha en regional funksjon. Dette er underlig. Når vi leser Regional Transportplan så er det ikke noe konkret der som skulle tilsi at Kildn skulle være en aktuell for holdingselskapets ønsker. Det samme gjelder for Nasjonal Transportplan. Denne gjelder for tolv år om gangen, og skal rett nok fornyes i 2025, men det er ingenting i gjeldende plan som tilsier at Kildn kan komme inn.  Etter min vurdering vil det være intet mindre enn en sensasjon dersom et privat, kommersielt prosjekt skulle snu opp-ned på all offentlig planlegging.

Så er det interessant å vite hva Bergen kommune og Bergen Havnevesen har planer om? Dette er ikke like lett å finne ut av. Men vi leser i media at Bergen kommune ønsker å begrense anløpene av cruiseskip, noe for øvrig Stavanger vil.  Ulempene er nemlig store. Hvorfor skulle Askøy frivillig overta dem? I tillegg har vi observert at Havnesjefen vil lage anløpshavn ved Flesland. Dette kan tyde på at Kildn ikke inngår i deres planer heller.

Til slutt: Askøy SV er glad for at vi er del av nasjonalt parti med representanter på alle nivå der politikk ses i sammenheng og i helhet. Vi har gode folk som kan påvirke Nasjonal Transportplan og Regional transportplan. I tillegg vil SV-gruppen i Askøy kjempe hardt for at Eidsvika og Tressmarka fortsatt skal være LNF-område.


Åge Rosnes
listekandidat Askøy SV

Åge Rosnes står på SVs valgliste