Ja til solstrøm på Askøy

Publisert av: Åge Rosnes Publisert: 08. juli 2023
Oppdatert: 07. juli 2023
Lesetid: ca. 2 min

Endelig i mars fikk vi montert solceller på taket. Det ser allerede ut for at vi vil spare over en tredjedel av våre årlige strømutgifter til vår noe trekkfulle bolig og el-bil. Det er helt fantastisk å se hvordan solenergien transformeres til elektrisk energi hver eneste dag med topper på 11 kilowatt (kW) og 80 kW-timer pr. dag. Den solstrømmen vi bruker selv har gratis nettleie og ingen elavgift. I tillegg får vi betalt spotpris for å levere overskuddet ut på nettet. Det betyr kraftselskapene kan lagre tilsvarende mengde vann i kraftmagasinene til bruk i mørketiden.

Vi i SV ser at det er store muligheter for Askøy kommune  å spare strømutgifter og samtidig bidra til det grønne skiftet. Her har vi mye å lære fra blant annet Tønsberg og Bodø der kommunestyrene har vedtatt å satse på solenergi. Det er få konflikter med å utnytte solenergi med solceller eller solfangere på tak og fasader, og disse har nesten ingen vedlikeholdskostnader gjennom levetiden på minst 30 år.

Så, hva bør vi gjøre på Askøy: Start med å få på plass en Klima- og Energiplan med klare mål og folkelig språk, og som legger til rette for engasjement og kompetanseheving blant ansatte og politikere. Ansett en energirådgiver som kan opprette en solenergigruppe med flinke engasjerte folk som får i oppgave å kartlegge potensialet av tak og andre «grå arealer» som egner seg for solenergiutnytting. Gruppen etablerer et samarbeid med solenerginæringen, helst på Askøy, for å legge til rette for en rimelig, effektiv og felles utbygging der netteier må være med. Vi snakker om et mål om å utnytte «alle» egnede offentlige bygg, næringseiendommer og private boliger. Gruppen må også se på potensiale på «grå arealer» som langs veier, i rundkjøringer, over parkeringsplasser etc.

I det grønne energiskiftet er det snakk om å redusere energiforbruket, utnytte fornybar energi og lagre energi. I Bodø har det vist seg at det er mye å spare på god ingeniørkompetanse som kan kontrollere og forbedre kommunens tekniske anlegg gjennom oppgradering og innføring av temperaturstyring, ventilasjonsanlegg og varmepumper knyttet til jord- og sjøvarme. Etterisolering av gamle bygg er en selvfølge. De er også begynt å se på lagring av sommervarme i termobrønner til bruk om vinteren. Kanskje Askøy bør samarbeide med kommuner som allerede har fart på det grønne skiftet?

Einar Svendsen
Listekandidat for SV og solkraftprodusent

På bildet er Einar Svendsen som holder foredrag