Yngve Hågensen er død

Publisert av: Åge Rosnes Publisert: 18. juni 2023
Oppdatert: 18. juni 2023
Lesetid: ca. 2 min


Tidligere LO-leder gjennom 12 år, Yngve Hågensen er død. Det leste vi først i Fri Fagbevegelse. Også for oss som ikke kjente ham personlig, men som fulgte med på hva han stod for gjennom taler og i media er dette en trist melding.

Hågensen var barnehjemsgutten som gikk helt til topps i norsk fagbevegelse. Der var han en tydelig og engasjert leder. Han har satt dype spor i sin kamp for vanlige lønnsmottakernes interesser. Den femte ferieuken er en av hans mest kjente seire. På 90-tallet var han en av arkitektene bak det såkalte «solidaritetsalternativet», et omdiskutert prosjekt i en vanskelig tid.

Vi er mange som satte pris på hans tydelige standpunkt til fordel for dem han representerte.  Han kunne tordne mot rikinger som ikke likte lover, skatteprosenter og regler og som samtidig forsvarte sine egne høye lønninger og uttak av utbytte. Også tidligere truet disse med å flytte utenlands. Da sa han, som Kirsti Bergstø nylig gjentok: «Ryk og reis».

Hans engasjement sprang naturligvis ut fra sin egen bakgrunn. Han var alltid på de svakeste side og hadde et klart klassestandpunkt. Visjoner og praktisk politikk gikk hånd i hånd i hele hans virke.

Hågensen vil bli savnet av oss på venstresiden. Vi skulle hatt flere av hans kaliber i dagens politikk- og organisasjonsliv. Våre tanker og kondolanser går til familien, til LO og til Det norske arbeiderpartiet der han var medlem i hele sitt liv.

Åge Rosnes
sekretær Askøy SV