Skolen salderingspost for høyresiden

Publisert av: Åge Rosnes Publisert: 19. april 2023
Oppdatert: 19. april 2023
Lesetid: ca. 2 min

Askøy SV har i mange år klaget om høyresidens bruk av skolen som salderingspost. Høyre og FrP på Askøy har sterke tradisjoner i forhold til dette. Da vi styrte og lærernormen ble innført, måtte Askøy kommune bruke nesten 30 millioner ekstra for å lukke gapet som disse partiene hadde laget mellom vår virkelighet og det man anså som en tilfredsstillende bemanning i den norske skolen. 

Onsdag 19.4.23 kommer en sak i Utvalg for oppvekst og levekår hvor det er en analyse av bemanningen i askøyskolen. Der kommer det frem at man omtrent dekker lærernormen. Men budsjettet som Høyre og FrP, med deres samarbeidspartnere KrF, Venstre, Sp og Pensjonistpartiet, vedtar hvert år fører til at en annen gruppe er i kraftig nedgang i våre skoler: fagarbeiderne og elevassistentene. Mens det gjennomsnittlig er 55 elever per assistentårsverk i kommunene i Norge, er det på Askøy samme ressurs for 89 elever. Skulle vi komme til samme nivå som snittet i resten av landet, ville vi måtte ha 30 nye assistentårsverk. Det vil si at høyresiden i vår kommunen skjærer ned hvert år omtrent 20 millioner kroner i viktig bemanning til våre skoler.  

Elevassistenter er ofte det fleksible bidraget som kan gjøre skolehverdagen enklere for elevene som har det vanskeligst. Vi spør i utvalget, fordi vi mener at det er en stor risiko for at den forverringen som man har sett i de siste årene i miljøet i våre skoler, kan ha med dette å gjøre: man mangler ressurser til å gi en variert skolehverdag til de elevene som trenger det. Vi kommer også til å foreslå at det legges frem en sak som går gjennom de reelle behovene i dette feltet, slik at i neste budsjettbehandling er det godt opplyst hvor mye kommunedirektøren mener vi må styrke våre skoler med. Vi trenger å danne et lag rundt elevene: det holder ikke bare med lærerne for å få til en god skole. Andre profesjoner må være med i å styrke en god skole. 

Man får til syvende og sist den skolen man er villig til å betale for. Høyre, PP og FrP har aldri vært de partiene på Askøy som har ønsket å bruke flest ressurser på skolen. Det er bare å se på historien. 

Veronicka Ruud

Askøy SV