Politikk eller veldedighet?

Publisert av: Åge Rosnes Publisert: 04. februar 2023
Oppdatert: 04. februar 2023
Lesetid: ca. 2 min

I SV er vi opptatt av å jevne ut forskjeller mellom de som er velstående og de som sliter med å få endene til å møtes. Derfor hevet vi, sammen med Ap, Rødt og Al, satsene for sosialhjelp da vi kom i maktposisjon i 2015. I 2019 overtok Høyre, FrP og PP makten og de prøvde da å fryse satsene igjen. Det måtte de gi seg på, og nå er systemet at satsene automatisk økes etter statens norm.

Likevel har vi i de siste årene sett at nivået på disse satsene ikke er tilstrekkelig. Alt for mange er henvist til å gå på fattighuset, oppsøke matstasjoner og frivillige organisasjoner som stadig får flere henvendelser fra folk som har behov for hjelp. I 2015 fortalte kommunedirektøren at det var mellom 500 og 600 fattige barn i kommunen. Tallet er ikke blitt lavere. Disse barna har selvfølgelig også familiemedlemmer i samme situasjon. Etter SVs initiativ startet kommunen i 2020 med ekstra bevilgninger i desember. Hensikten var å gjøre juletiden litt lettere for mottakerne av stønaden.

Vi mener likevel dette ikke er den riktige måte å drive sosialpolitikk på. Akutte nødløsninger bærer preg av veldedighet. SV mener velferdsordningen må være romslige nok så alle kan klare seg i et knipetak. Derfor foreslo SVs Sølvi Folkedal før jul at vi skulle få en sak om hvordan man kan styrke økonomien til sosialhjelpsmottakerne i kommunen på permanent basis. Dessverre er nå forslaget arkivert i en skuff.

Høyre, FrP, Venstre, Kristelig folkeparti, Senterpartiet og Pensjonistpartiet har nemlig stoppet vårt forslag. De er tydeligvis ikke interessert i å finne løsninger som hjelper folk i hverdagen. De vil heller kle seg med den politiske julenissedrakten i desember, altså politisk veldedighet. Ikke politikk for fattigdomsbekjempelse. Den borgerlige siden bidrar til umyndiggjøring og stigmatisering.  Samfunnet skal ha sikkerhetsnett som er finmasket nok til å fange opp alle gjennom hele året, og til å gi tilstrekkelig støtte hver dag. Det er rettferdighet.
Rafael Cobo Garrido, gruppeleder Askøy SV

Bilde av Rafael Cobo Garrido. Gruppeleder.