Undergangen på Juvik

Publisert av: Åge Rosnes Publisert: 28. september 2024
Oppdatert: 28. september 2024
Lesetid: ca. 2 min

SVs Marte Hammer tok opp saken med undergangen på Juvik i rette utvalget i fylkeskommunen tidligere i høst. Dette på initiativ fra Åge Rosnes, Askøy SV. Nå har Utvalg for teknikk og miljø i Askøy fulgt opp med politisk henvendelse. Rosnes fremmet forslaget på vegne av SV og FRP og det ble enstemmig vedtatt. Her er brevet som oversendes:

Til Hovudutvalg for samferdsel og mobilitet, Vestland fylkeskommune

Fra Utvalg for teknikk og miljø, UTM, Askøy kommune

UTM viser til møteboken fra  9.9.24 i SaMO i Vestland fylkeskommune. Der hadde representantene Djuvik (FrP) og Hammer (SV) nesten likelydende spørsmål knyttet til utfordringene med at undergangen på Juvikflaten stadig fylles med vann. Svarene som ble gitt har vært meldt UTM 26.9.

UTM opplever nå at fylkeskommunen endelig har begynt å ta problemet på alvor. Imidlertid må vi få påpeke at denne saken har vært en gjenganger i over 30 år.  Askøy kommune har tatt opp problemet med Hordaland fylkeskommune gjentatte ganger uten å komme nærmere en løsning.

Et enkelt google-søk har gitt mange treff med mediaoppslag om saken. Vi tar med to  av mange eksempler:

———————————————————————————————-

Bergens Tidende 14.11.2004:

Presset opp bekkalokk

I Juvik på Askøy er en undergang såpass full av vann at fotgjengere uten verken båt eller redningsvest bør finne en annen rute.

Askøyværingen 22.12.2023:

(…)Det er et gjentakende problem at undergangen på Juvikflaten fylles opp med vann når det regner. AV har fått flere tips om at dette fører til at myke trafikanter har løpt over veien og skapt farlige situasjoner.(…)

——————————————————————————–

Lokale politikere har tatt saken opp i Formannskap og Utvalg for teknikk og miljø her og det er gjort henvendelser til fylkesnivå. Dessverre er arkivet til Askøy kommune for tiden vanskelig tilgjengelig, ellers kunne vi vist til mer dokumentasjon.

UTM ser av svarene at man nå prøver å se denne saken i sammenheng med vegkryss/rundkjøring om lag 100 meter lenger sør på Juvikflaten. Det er sikkert fornuftig, men her mangler reguleringsplan og UTM vil advare mot at en løsning ved undergangen forsinkes ytterligere, noe som kan være en risiko hvis prosjektene kobles sammen. UTM ber fylkeskommunen finne en snarlig løsning. Trafikken på strekningen øker jevnt og trutt og det oppstår stadig farlige situasjoner når folk krysser veien.