De siste månedene har det vært mange oppslag i Askøyværingen om store utfordringer i skolene våre. Det siste var et intervju med hovedverneombud og rektorer som forteller om elendige rammevilkår. Folk blir syke, sover dårlig om natten, de får høyt blodtrykk og er plaget av hjertebank. Årsaken er mangel på folk og ressurser.
De nest siste var innlegg fra en FAU-representant. «Korttenkt», «panikk» og «brakkebyskole» er begreper som ble brukt. Bakgrunnen var forslag om å øke kapasiteten ved Strusshamn skole ved å plassere brakker på skoleplassen, helt i strid med normer og helt uten å ta hensyn til elevenes fysiske læringsmiljø.
Tidligere har det vært oppslag om hærverk, to oppslag om vold mot lærere og elever, økt mobbing. Listen er lang og skremmende. Det foregår lovbrudd opplyser kommunedirektøren i saksutredninger og meldinger.
Kommunen har et enormt etterslep når det gjelder vedlikehold av skolene. Her snakkes det om 100 millioner kroner. De styrende partiene reklamerer for overskudd, uten samtidig å fortelle at de har dratt kommunens kredittkort, slik at gjelden vår øker. Alle skjønner at man får mer på kontoen om man låner penger, men i det lange løp er det ikke bærekraftig med økende renteutgifter.
Det er helt nødvendig å bygge nye skoler på Erdal. En ordførerkandidat opplyser at «Vi vil fortsatt bygge skole, men vet ikke hvor vi skal finne penger». Ikke spesielt imponerende fra en med ambisjoner om å lede kommunen i fire år. Det er politikeres jobb å prioritere slik at høyst nødvendige investeringer kan gjennomføres. Vi kan ikke ha en ordfører som primært baserer seg på økt gjeld eller å vinne i lotto.
SV går til valg på en rettferdig og omfordelende eiendomsskatt, hvor de med de dyreste boligene og de høyeste inntektene får anledning til å bidra litt mer til fellesskapet, slik det er i det overveldende flertallet av kommunene ellers i landet vårt.
Jeg er skremt over utviklingen og ønsker en annen kurs. SV har pekt på hvordan skolen er blitt brukt til salderingspost. Som listekandidat for SV ser jeg behovet for penger til vedlikehold, skoleledelse, fagarbeidere, antimobbeprosjekter, til å etterleve lærernormen og ikke minst til miljøveiledere som kan sette søkelys på læringsmiljøet.
Den 11. september er det valg. Jeg håper velgerne ikke går for stillstand og ytterligere forverring. Ungene våre fortjener bedre. Det mener i alle fall vi i SV.