Hvis du vil beholde dette bildet av Askøy, må du skynde deg

Publisert av: Åge Rosnes Publisert: 28. februar 2023
Oppdatert: 28. februar 2023
Lesetid: ca. 2 min

Naturbilde fra luften deler av Askøy

Bilde: Google Maps

Ja, du må laste ned bildet så snart som mulig, fordi når Google oppdaterer sine kart, vil dette bildet bli fortid. Store deler av de grønne skogene rundt Pollelva vil da bli erstattet av betong og asfalt. Jeg vil ikke debattere om det samfunnsøkonomiske ved å bygge den nye veien her. SV har stemt mot den nye traseen hele tiden, fordi vi mener det ville vært enklere å ombygge den gamle og gjøre den sikrere. Samtidig ville vi trolig spart noe penger. Men det er ikke poenget mitt her.

Jeg mener at vi må reflektere over fortiden, i hvert fall vi som tar beslutninger på samfunnets vegne: det er enkelt å ødelegge naturen, men når endringene er gjort, er de ofte irreversible. Vi er forvaltere av det våre barn og barnebarn skal arve og leve med. I vårt samfunn har vi allerede beslaglagt store deler av naturen og naturressursene. Før vi tar mer, må vi tenke på hva vi etterlater til fremtidige generasjoner.

I 2012 vedtok kommunestyret en arealplan hvor Pollelva ble beskrevet som følger: «Elvens vannkvalitet og naturlige løp må ivaretas og alle tiltak som er egnet til å påvirke disse forholdene må unngås. Elven skal ikke forringes, 30 meters grense til vassdrag må overholdes. Vann som tilføres elven må ikke være forurenset fra menneskelig aktivitet. Endring av hydrologiske forhold må ikke forekomme uten faglig vurdering i forhold til naturmangfoldloven.» Det ser ikke ut til at denne traseen vil ivareta dette. Igjen må naturen vike for våre interesser.

I november 2021 kom den nye rødlisten for arter i Norge. 21% av våre arter står på den. Aldri har andelen vært så høy. Dette står i direkte sammenheng med presset vi utøver på naturen. For bare noen få måneder siden ble det vedtatt en avtale i Montreal for å beskytte naturen på hele planeten. Vi må huske at disse globale avtalene også må påvirke våre lokale beslutninger, for at de skal ha verdi. Vi spiller ikke med vår fremtid, men med fremtiden til våre barn og barnebarn.

Rafael Cobo Garrido

Askøy SV

Tre bilder i fugleperspektiv natur og regulering av naturområder

Bilder: Kommunekart.com